Sun. Apr 18th, 2021

Siemens Healthineers announced the winner of their architecture competition for the upcoming ‘Innovation Hub’ in Bengaluru today. The company invited six architecture firms to participate in a contest to design a campus that combines the existing research and development center and a state-of-the-art manufacturing facility for entry-level medical imaging products. The campus will also house the Indian Sales headquarters and is to be set up over the next five years with an investment of INR 1,300 crores.

The winning design was developed by Eller + Eller of Duesseldorf, Germany. Their proposal has many futuristic elements to enable people to be more collaborative and creative. These aspects are especially important as the innovation hub will play an increasingly instrumental role in creating impactful solutions to address healthcare challenges for international and Indian markets.

The design sets standards for the workplace of the future through its open design and networked campus concept with terraced buildings of varying heights connected by skywalks and sky gardens and arranged around an experience center. Stairs will not only connect floors but will also serve as a collaborative meeting place. The abundance of glass and open views blur the borders between the inside and the outside.

The jury was also impressed by the emphasis on sustainable implementation, the focus on reducing water consumption, and generating environmentally friendly electricity on the roofs via semi-transparent photovoltaic systems. The design also exploits the prevailing wind direction for natural cooling.

One of the jury members was Dileep Mangsuli, who was recently appointed as the Head of Siemens Healthineers Development Center. In his new role, Dileep will expand the digital capabilities within the Innovation Hub and drive the development of products for emerging markets.

Speaking about the winning entry, Dileep summarizes: “We were looking for a campus feeling, with lots of open spaces, coupled with an iconic design to represent the open-culture in our company. Eller + Eller’s proposal had all these properties and classical design elements, and that is why it is a winner.”

“Recognizing the strategic importance of Siemens Healthineers’ Innovation Hub, our highly committed team ensured that our design truly reflects their way of working. A campus provides a forum for this remarkable culture; where, many committed people can come together, exchange ideas and network to discover and develop new things together. We are very pleased that we were able to convince the jury of our concept, against renowned international competition to win this prestigious architectural contest,” said Erasmus Eller, Dipl.-Ing. Architect BDA

Key features of the new-state-of-the-art-center

  • 70,000 square meters of office space for the development center and 5,000 square meters of manufacturing space in the first phase. In a second phase, a total area of around 114,000 square meters will be added. This will make the campus the company’s largest location in the world in terms of area.
  • Green, climate-friendly, and connected campus – green terraces at 38 to 53 meters high with sporting areas for badminton, volleyball, or cricket, while others can catch up for a meeting in the Working Café.
  • The green surroundings and the pleasant climate provide an opportunity to host townhalls in the covered outdoors.
  • The building will be a combination of open and private workspaces with an atmosphere of a busy locality with cafes, shops, and offices rather than that of a closed office complex.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »